Oktober 2024:
Gebruik hogedrukreiniger?
Het is heel verleidelijk om de robot af en toe met een hogedrukreiniger schoon te spuiten.
DeLaval is tegen gebruik van de hogedrukspuit bij het schoon maken van de robot.
Want er is teveel hardware en ook bewegende delen zoals encoders, camera, touchscreen, die heel slecht tegen de waterdruk van een hogedrukspuit kunnen.
Alles is wel beschermd maar ook u wilt dat de VMS lang mee gaat.
Mocht u toch graag de hogedrukspuit voor de vloer en het hekwerk willen gebruiken doe dit dan met boerenverstand, dus met minimaal druk, hooguit 80 Bar en let heel goed op waar u op spuit.
En let op dat er ondertussen en daarna heel goed geventileerd wordt in de robotruimte.
De spetters komen overal en de damp hangt anders nog uren in de robotruimte en ook dat is heel slecht voor de printplaten e.d.!
Probeer zoveel mogelijk schoon te maken met de waterspuit in combinatie met autowasborstel, poetslapje erbij, om zo weinig mogelijk gebruik te hoeven maken van de hogedrukspuit.
Juni 2024:
Handige VMS Begeleidingspoort.
De VMS begeleidingspoort bewijst op vele bedrijven haar nut bij het inmelken van nieuwe koeien en vaarzen.
Echter de productie van deze hekken stopt.
Dus mocht u toch nog zo’n hek willen laat het even weten op harry@harrytuinier.nl
Zie ook op deze website:
=> Inmelkservice
=> Handig VMS begeleidingshek
Mei 2024:
Zeefjes op separatiekannen.
Het wordt weer warmer en dat betekent ook vaak: meer vliegen…
Ook rond de kannen voor separatiemelk spettert het er soms vrolijk op los en dat is feest voor de vliegen. Om zowel het spetteren als de vliegenoverlast tegen te gaan zijn eenvoudig zeefjes met
doorsnee van 18 – 20 cm op de separatiekannen te plaatsen. Deze moeten wel van metaal zijn want dan zijn de mazen of draden dunner en dat betekent minder gespetter. Dus geen zeefjes van plastic.
November 2023:
Dagelijkse poetsbeurt, ook glijbanen.
Bij het dagelijks schoonmaken en controleren van de melkbekers, slangen en voorbehandelbeker hoort ook het afspoelen / afborstelen en controleren van de glijbanen, de geleiders, waar de melkslangen langs en mee omhoog en omlaag getrokken worden.
Hier komt ook makkelijk vuil op zodat de bekers steeds stugger op de juiste plek komen.
Dit kan makkelijk voor onvolledige melkbeurten zorgen!
Èn uiteraard de rubberflap die de melkbekers steeds opvangt bijhouden.
Camera schoonmaken?
Tip van een monteur: Vouw een stukje keukenrol op ter grote van het cameraglas, drenk dit met een beetje zuur en “plak” dat op het glas, laat het 2 – 3 minuten zitten, dan afnemen en camera goed afspoelen.
Oktober 2023:
Schone tepelvoeringen.
Wanneer de melkrobot op een vlakke vloer staat en er bijvoorbeeld geen putje voor is, komt het wel eens voor dat bij de back-flush, dat is de spoeling na elke melkbeurt, de melkbekers, tepelvoeringen eigenlijk, de grond raken.
Die plek is de hele dag en nacht niet altijd schoon te houden, dus is niet heel hygiënisch.
Een oplossing is om hier iets eenvoudigs neer te leggen wat er voor zorgt dat de melkbekers niet de grond raken en wat zelf wel makkelijk schoon te houden is.
Juni 2023:
Mestplaat.
Steeds vaker zien we dat om de mestplaat achter de VMS keurig een RVS bak is geplaatst.
Dit ziet er schoon en netjes uit.
Wel is het dan moeilijker om te controleren of de mestplaat haar werk nog goed doet, je ziet niet in het voorbijlopen wanneer een koe in de VMS staat of de mestplaat goed mee beweegt.
Vooral op de bedrijven met VMS Classics hoeven we niet uit te leggen hoe belangrijk het goed functioneren van de mestplaat is. Maar ook bij de V300 heeft hij nog steeds een functie.
Let er dus dagelijks op dat de mestplaat goed meebeweegt, de veer haar werk nog steeds doet, de stangen recht zijn en de mestplaat niet door mest verzwaard is. Dit zijn allemaal redenen waardoor hij minder beweegt, de koe last van de mestplaat heeft en de robot moeilijker aansluit.
December 2022:
Schone separatiekannen.
Het is nog wel eens een ergernis wanneer je enkele separatiekannen een tijdje niet nodig hebt dat ze toch vuil worden en vaak ook stinken.
Maak er de gewoonte van om de kannen die niet gebruikt worden schoon te maken en er gewoon op de kop tussen of naast te zetten. Rouleer ook met deze kannen zodat ze niet “chronisch” vuil worden of blijven.
Zo doet DeLaval dat ook met de melkbekers en voorgbehandelbeker. Na elke melkbeurt op de kop en uitspoelen. Ook na de reiniging hangen deze op de kop en zo dat zo weinig mogelijk vuil of melkresten nog iets kunnen betekenen.
November 2022
Voldoende druk op waterspuit.
In bijna elke melkrobotruimte hangt wel een waterspuit en is een plekje waar een borstel, doekje, rol zacht papier, reinigingsmiddel zoals antikal en ander vaak gebruikt schoonmaak materiaal is.
Als het dicht bij is en goed werkt wordt het ook eerder gebruikt.
Heel vaak staat op de waterslang maar weinig druk of is te kort en dus maak je het bij afspuiten maar half, of de helft, schoon.
“Maakt niet uit, ik ga er toch af en toe met de hogedrukspuit over”…
Toch werkt het erg plezierig als er wel voldoende druk op staat, want bij de tussenbeurten, even vlug afspuiten, houdt u het veel beter bij. En wanneer u (dagelijks?) met een autowasborstel de bekers en frame van VMS afspoelt is het wel prettig als er voldoende water uit komt!
Misschien is de hogedrukspuit dan ook net iets minder vaak nodig en dat is weer goed voor de printplaten en andere kwetsbare delen…
Juli 2021
Radio aan in de stal?
Radio aan in de stal en bij de robots geeft rust. Rustige muziek, maar wel altijd geluid, maakt dat de dieren minder schrikken van vreemde geluiden, vreemde mensen, enz.
En vrolijke muziek geeft ook vaak vrolijkere veehouder.
En dat merken koeien !
Maart 2021
Buffertank.
Het lijkt een reclame tip.
De reinigingen van de melkrobot gebeurt elke dag op hetzelfde tijdstip en is dus een stabiele factor in het bedrijfs- en koeien ritme. De Melkkoeltank legen gebeurt eens in de 2 à 3 dagen. Maar zorgt daardoor wel elke keer voor ritme storingen.
Met legen en vooral reinigen van tank gaat best wel tijd verloren, en de koeien die al weer gemolken willen en mogen worden kunnen even niet.
Wanneer het reinigen klaar is komen ook al weer die koeien die dan alweer gemolken mogen worden.
En dus hoopt het op. En wie zijn weer de dupe, wie raken steeds uit hun ritme?
Juist! De (nieuwe) vaarzen en laagrangorde koeien….
Een buffertank lost dit op.
September 2020:
De Frequentieregelateur.
De Frequentieregelaar heeft onderaan een filtertje wat meestal bij de servicebeurt schoon gemaakt wordt.
Maar met dit warme weer was het soms extra nodig.
Net als extra controleren van het luchtfilter van de compressor en het rooster van de koeling van de melktank.
Als die voldoende frisse lucht krijgen scheelt u storingen en veel stroomkosten, zeker bij warm weer!
Zie ook Tip van de Maand – Januari 2015
Juli 2020:
In- en uitloophekken mee afspuiten.
Hoewel de VMS een vloerreiniger heeft is het verstandig om een paar keer per dag even de hoekjes die de vloerreiniger niet goed genoeg schoon houd af te spuiten.
Neem dan ook meteen even de onderste stangen van de in- en uitloophekken mee. Hier zitten anders altijd mestkorsten op. Dat ziet er niet netjes uit, maar vooral: wanneer u op een regenachtige dag besluit de VMS + ruimte eens een goede reinigingsbeurt te geven zal daarna alles u, maar ook de koe, weer toe blinken.
Als het verschil, de verandering, te groot is met voor de reinigingsbeurt zullen vele koeien aarzelen om weer vlot de VMS binnen te stappen.
Door meer delen van de VMS dagelijks schoon te houden zal na een grondige schoonmaakbeurt het verschil niet zo groot zijn en dus ook weinig veranderingen in bezoekgedrag geven!
Oktober 2017
Poetsen VMS “Ogen”.
In de VMS hangt een Visolux camera die ziet of de koe binnen komt. Deze camera kan makkelijk vies worden. Ook in de Smartgates, selectiepoort, zit een oog die kijkt welke koe in de poort komt (bij de laatste type Smartgate is hij verstopt)
En ook de nieuwe Body Conditie Score camera, BCS, geeft erg veel mooie en duidelijke informatie, maar natuurlijk alleen als hij het ook goed kan zien.
Even met een vochtige doek, eventueel met iets ontvettend er op, bij de glaasjes, oogjes, langs en het werkt weer prima.
Juni 2017
Spray op speen.
Het lijkt logisch maar de desinfectiespray die na de melkbeurt op de spenen wordt gesprayd moet wel goed terecht komen.
Nu de ventilatoren weer vol aan staan, en alle windbreekgaas weer zoveel mogelijk open staat, gebeurt het nog wel eens dat ook de desinfectiespray weggeblazen wordt voor dat het op het speen komt…. En dan werkt het niet.
Komt de spray bij alle koeien niet goed terecht, kijk hiernaar. Als het aan de ventilator ligt moet deze verplaatst of beschermd worden. Dat zou wel jammer zijn want onder de koe zijn de vliegen ook het vervelendst.
Het komt voor dat de spraynozzel, een beetje of helemaal, verstopt zit.
Ook kan de spraybaan niet goed ingesteld zijn, dat kan de monteur bijstellen.
Komt het bij enkele koeien van de koppel niet goed terecht dan kunt u overwegen de spray instelling voor deze koe op “Normaal” of juist op “Economisch” om te zetten.
Februari 2017
Mestplaat
De mestplaat is bij de VMS een heel belangrijk onderdeel. Hij zorgt niet alleen dat de vloer van de VMS schoner blijft omdat meeste mest en urine zo afgevoerd wordt en de box niet vervuilt, maar is ook een belangrijke indicator om de bewegingen van de koe te volgen zodat ze beter en makkelijker aangesloten wordt.
Let er op dat de koe zo tegen de mestplaat aanstaat dat deze meebeweegt. Zorg dat de koe niet te ruim of te krap in de VMS staat. Alleen dan kan de mestplaat goede informatie doorgeven.
De mestplaat zit wel op de vieste en kwetsbaarste plek. En beweegt bijna 24 uur per dag, 7 dagen per week.
En dus gebeurt het wel eens dat ze niet goed, meer, meebeweegt en geen goede informatie doorgeeft.
U ziet dit meestal voor het eerst wanneer een koe plast. Dan “valt” de mestplaat niet vlot genoeg naar voren.
Vaak is dan de veer versleten, “uit” uitgerekt of een stang verbogen.
Of erg vuil natuurlijk.
Er zijn ook bedrijven die een bak om de mestplaat hebben, dat is heel schoon en netjes, maar dan zie je niet of de mestplaat goed beweegt. Dus dan regelmatig echt controleren!
November 2016:
Nuttig sponsje.
Bij de VMS zit een sponsje waar de camera regelmatig heen gaat om schoner te worden.
Het valt ons soms op dat dit sponsje zelf niet heel schoon is maar ook vaak dat de camera het sponsje niet goed geraakt.
Let er op dat het sponsje goed geraakt wordt, dus niet te dik want dan drukt hij alleen maar, en maakt de camera het sponsje kapot zonder echt schoon te worden.
Maar ook niet te dun, dat helpt uiteraard ook niet.
Ook staat hij soms te hoog of te laag, dan drukt hij het kapje plat (over de lasers?), wordt het bovenste deel niet goed schoongemaakt en raakt het onderste deel van de camera niet goed. Of te laag en dan maakt hij de schroefjes wel schoon maar mist het deel van de lasers.
En dan is het sponsje ook nog veel eerder versleten zonder haar vakwerk goed gedaan te hebben.
Via “Inregelen” op het Touchscreen kunt u dit bijstellen. Wel is het vaak goed eerst even een Eindpuntkalibratie uit te voeren.
Hoe vaker per dag u het sponsje uitspoelt hoe beter hij schoon maakt!
(Laarzen schoonspoelen? => Meteen sponsje ook uitspoelen!)
Augustus 2016:
Ontsmetten camerahuis.
Onze voorbehandelbeker wast en stimuleert prima, maar soms gebeurt het dat daarna weer een (voor)speen aangeraakt wordt door het camerahuis.
“Elk voordeel hep zijn nadeel”, zei Johan Cruijff, maar toch willen we dat nadeel zo minimaal mogelijk houden.
Daarom is het erg verstandig om een paar keer per dag niet alleen het glas maar ook de camerakop af te spoelen en liefst te ontsmetten.
Het beste is nog steeds dit met een chlooroplossing te doen.
PeraDis (op waterstofperoxide) werd ook wel geadviseerd, maar als dat niet héél goed afgespoeld wordt geeft het toch corrosie op enkele onderdelen.
Een emmertje met chlooroplossing, volgens gebruiksaanwijzing klaar zetten, en met een lange borstel, of weer de autowasborstel, regelmatig om de camerakop heen poetsen voorkomt veel bacterieoverdracht tijdens het melken!
Ook de rubberflap, de voorbehandelbeker en andere onderdelen kunnen hier prima mee onder handen genomen worden!
Juli 2016:
Afstand opening Inloophek.
Toch nog vaker dan gedacht staat het inloophek van de VMS niet goed. Het inloophek is verstelbaar, en dat geeft DeLaval de mogelijkheid om met dezelfde robot hele grote koeien, bijvoorbeeld Fleckvee koeien, maar ook hele kleine, smalle koeien te melken. Maar voor u als veehouder zijn de verschillen in koeien in uw koppel vaak niet zo groot.
Dit inloophek gaat soms wel 300 keer per dag open en dicht en wil nog wel eens verschuiven!
Bij te nauwe stand betekent dat dat de de inloopdeur niet goed dicht gaat en de sensor bij de cilinder aan de melkrobot geen toestemming geeft om met melken te beginnen.
Dit zie je vaak bij dikkere koeien die, misschien ook vanwege de voerbak instelling, al wat krap in de VMS staan. “Dan begint die robot maar nooit!”
Of de deur staat te ruim en dan kunnen kleine of jonge koeien teveel heen en weer bewegen.
Hebt u “gewone” Holstein koeien dan moet u uw vlakke hand tussen de spijl en het inloophek kunnen steken, hebt u Fleckvee of MRIJ koeien dan moet u uw vuist tussen spijl en inloophek door kunnen steken.
April 2016:
Controle met lampje hoe schoon de lens is.
Tegenwoordig heeft bijna elke veehouder, of iemand in de buurt, wel een telefoon met een goede zaklamp erop.
Schijn deze dagelijks over de camera, van opzij (!) en kijk of het glas goed schoon is, bij de camera, maar vooral ook boven in de hoeken vanwaar de hoofdlaser en speenlaser hun werk moeten doen.
April 2015:
Vliegenbestrijding.
Het wordt weer warmer weer!
Bent u er klaar voor?
De vliegen ook!!!
Behalve dat vliegen veel overlast tijdens melken veroorzaken kunnen ze ook nog heel makkelijk ziektes overbrengen.
Het is dus nu de tijd om aan bestrijding van vliegen te denken.
Sommige veehouders strooien Madendood over de roosters, of huren een professioneel bedrijf in die een paar keer per jaar de wanden inspuit.
Een ventilator boven de VMS scheelt ook, in de zomer vinden koeien een beetje wind best prettig, en vliegen haten wind!
Frisse en steeds ververste lucht in de VMS ruimte geeft sowieso minder vliegenoverlast.
En een prettigere omgeving voor uw koe!
Wat doet u aan vliegenbestrijding? Als het goed bevalt geef het dan door, dat is ook interessant voor andere veehouders!
Maart 2015:
Makkelijk werken, schoonhouden.
Hebt u dicht achter de robot een waterspuit, voldoende slanglengte, koud en warm water, reinigingsmiddelen, autowasborstel en keukenrol binnen handbereik? Dan is de kans erg groot dat de VMS bezoektijd per koe een halve minuut lager is dan bij wie dat niet heeft.
Het materiaal bij de hand nodigt uit tot gebruik, ook als u het druk hebt.
En dat nodigt de VMS uit om… “beter haar best te doen….”
Januari 2015:
Stroom besparing:
Er zijn op een boerderij enkele stroomverbruikers die best wel aandacht verdienen.
Bijvoorbeeld het Koelaggregaat. Deze zit vaak op een plek waar je niet dagelijks langs loopt. Soms zitten de koellamellen wel eens vol stof of vuil of de luchtfilters zijn niet schoon: Dan kan het koelvermogen met wel 30 tot 50 procent dalen. Dus moet hij vaker “aanslaan”. Dat leidt tot een hoger stroomverbruik, meer slijtage, enz.
Ook de Compressor kan ongemerkt meer stroom verbruiken dan nodig is. Sinds DeLaval overgegaan is op meer hydraulische aansturing hoeft de compressor aanmerkelijk minder vaak aan te slaan. Dat scheelt dus duidelijk in stroomverbruik.
Maar als het luchtfilter niet heel schoon is, of onderweg zit ergens een lekje, of er wordt ook luchtdruk voor een pistool of iets dergelijks afgetapt moet u daar ook extra op lekkage bedacht zijn!
Het valt meestal niet op wanneer het koelaggregaat of de compressor wat vaker aanslaat…
Augustus 2014:
Hebt u een Stroom aggregaat?
En zo ja, wanneer hebt u hem voor het laatst getest?
Het is weer de tijd van onweer, en dan kan de stroom wel eens uitvallen.
Maar ook bij onze stroomnetwerken gaat wel eens iets mis en zit u zonder stroom. Dat komt nooit goed uit, en zeker niet bij melkrobots want die moeten 24 uur draaien!
Het testen hoort eigenlijk 2x per jaar! Zet u het op de kalender?
November 2012:
Controleren werking desinfectie.
De herfst heeft haar intrede gedaan, en aan uw handen en gezicht merkt u waarschijnlijk dat het weer ook ruwer met uw huid omgaat. Zo ook met de huid van de spenen van de koe!
Vorig jaar zijn, vooral na die strenge vorst, hier en daar de spenen nogal wat schraler geworden met als gevolgd dat koeien het melken als minder prettig ervaren, minder graag komen, en de slotgaten minder goed na melken sluiten! Dit heeft enkele weken na die vorst zelfs extra uierontstekingen tot gevolg gehad!
Daarom let goed op of uw desinfectie goed haar werk doet: DeLaval kan best wel heel goed programmeren, maar niet controleren! Sprayt hij goed, dekt het goed, de nozzel niet (half) verstopt, enz. Zo niet dan moet u de nozzel uitelkaar halen, sleutel 14, en met schroevendraaier binnenkant uitelkaar. Dit goed schoonmaken met heet water en borsteltje of kleine schroevendraaier uitkrabben. Daarna op touchscreen een keer testen (VMS Menu => Robot => Onderhoud => Pomp desinfectie starten), rommel eruit laten stromen, en dan weer in elkaar zetten. Het is metaal op kunststof dus niet te sterk willen wezen maar “handvast” aandraaien.
Ook is het verstandig om af en toe, bijvoorbeeld nadat een can leeg is, het geheel zonder nozzel met warm water door te spoelen en het (melk)filtertje, wat om het gewichtje in de can zit, te vernieuwen.
Daarnaast kan het spraymiddel en installatie ook bevriezen!
En natuurlijk is het belangrijk welk middel gebruikt u: het moet dus goed bacteriedodend zijn, huidverzorgend werken en bij uw technische installatie passen!
Een uierontsteking meer of koeien die minder graag gemolken worden is al gauw duurder dan wat u bespaart door gebruik van goedkope middelen.
DeLaval heeft hiervoor o.a. Pro-Active en Tri-Fender dipmiddel.
Mocht u voor iets anders kiezen zorg wel dat uw desinfectiemiddel minimaal dezelfde bacteriedodende en uierverzorgende werking heeft!
Augustus 2012:
Reinigen rubberflap:
Voor veel veehoud(st)ers is de rubberflap die de melkbekers opvangt een bron van ergernis om schoon te houden. En als hij niet schoon is is het natuurlijk ook weer een bron van bacteriën en kiemen.
Daar komt voor onze Belgische veehouders nog bij dat het ook invloed kan hebben op het Coli getal in de melk!
Een rondje bij monteurs langs geeft de volgende Tips:
Een goede methode is om de rubberflap even inspuiten met een oplossing met Ultra gecombineerd reinigingsmiddel.
Wel even laten inwerken, daarna met een stevige borstel o.i.d. schoonmaken.
Let ook op de binnenkant.
Minimaal 1 keer per week.
Het is ideaal wanneer u ook warm water ter beschikking hebt op de slang bij de VMS.
Vervangen van de flap, als hij niet meer schoon wil of als hij rond/bol gaat staan.
Want dan kunnen bacteriën en kiemen zich te makkelijk vestigen.
Bezuinig hier niet op maar op zich kan de rubberflap jaaaaren mee.
Mei 2012:
VMS boxlengte:
Na het inmelken zowel bij de opstart als bij nieuwe vaarzen of nieuwe koeien is het aan te raden deze eerst wat krap in de VMS op te sluiten. Maar als de koeien aan de VMS gewend zijn is dat juist niet meer goed want:
- Ze staan minder prettig, dus minder rustig en soms krom
- Morsen meer voer
- Vooral hogere achterspenen zijn moeilijker aan te sluiten
- Bij 2 gespiegelde VMSsen op een VMS groep staat de koe in de ene VMS krom naar links en in andere krom naar rechts…., dan is het uier dus ook op een andere plaats en is dus ook moeilijker te vinden voor robot.
- VMS begint pas als achterdeur goed dicht is en dat duurt langer. En natuurlijk extra lang bij grote of dikkere koeien.
Dus let er op dat koeien prettig staan maar ook dat de achterdeur niet te ver naar binnen gaat of te ruim afgesteld staat.
De mestplaat hoort ongeveer voor de helft tot tweederde uit te slaan.
Op de koekaart, maar ook op het Touchscreen bij “Station” kunt u dit makkelijk aanpassen.
Februari 2012:
VMS Begeleidingspoort:
De VMS Begeleidingspoort is een handig hulpmiddel om koeien en vaarzen rustig in de VMS te begeleiden. Tijdens het inmelken, maar ook bij het alledaagse gebruik van de VMS is dit hulpmiddel een welkome aanvulling en zorgt voor veel arbeids -gemak en -plezier. Met behulp van het hek is één persoon (alleen) in staat om “nieuwe” koeien en vaarzen het gebruik van de VMS te leren. Maar het is ook een handig hulpmiddel, als er koeien zijn die met voorrang gemolken moeten worden, bijvoorbeeld kreupele of tochtige koeien. Even het hek erachter en je weet zeker dat er geen bazige koe meer voor kan kruipen.
Het hek kan zonder las en slijpwerk aan elke (bestaande) VMS gemonteerd worden. Met behulp van de kruiskoppelingen is de hoogte variabel af te stellen, al naar wens van de veehouder. De constructie is van dikwandige buis gemaakt en volledig thermisch verzinkt.
Na gebruik klapt het hek volledig terug langs het bestaande spijlenhek, en neemt zo minimaal ruimte in beslag. Borging aan het spijlenhek is mogelijk met een valsluiting.
Voor meer informatie, meer foto’s, prijzen of bestellingen en bezorgen kunt U ook contact opnemen met Gregor Gross Bolting, tel. 06 13 15 75 95 of grossbolting@planet.nl
Februari 2012
Voorzorg Winter:
Het is nu toch behoorlijk begonnen met vriezen. Vorig jaar hebben we ook een paar strenge nachtvorsten gehad met harde wind. Die nacht heb ik (monteur) de hele nacht op de bank gezeten om de veehouders te adviseren hoe ze de VMS weer aan de gang kregen. Want wanneer gaat het mis. De twee slangen van de vaste leiding naar de spoelautomaat (onder de omgekeerde emmer) gaan bevriezen en zodra de veehouder dat allemaal weer voor elkaar heeft komt de stijve olie niet in beweging.
Advies: Zorg dat alle seperatie melk koeien gemolken zijn om 21:00 en niet weer een melktoestemming krijgen voor 08:00 uur en dat in die tussentijd geen hoofdreiniging gepland staat. Met deze voorbereiding draait de VMS mooi door en heeft het minste last van de vorst.
December 2011:
Schoonmaken, met autowasborstel?
De traditionele melkstal werd (meestal) 2 keer daags schoon gemaakt. Ook de VMS heeft een dagelijkse reiniging nodig om goed te kunnen blijven functioneren.
Bij iedereen is inmiddels wel bekend dat de camera het meest (vuil-) gevoelige onderdeel van de robot is. De camera 3 keer daags schoonmaken met Antikal, vooral als u “hard” water heeft zorgt ervoor dat Kalkaanslag geen kans krijgt !
De spons elke keer bij het passeren uitknijpen en af en toe een beetje WC-eend of Antikal op de spons helpt nog eens extra. Zo heeft de camera de hele dag/nacht een kleine voorraad Antikal en wordt de camera na elke melkbeurt goed schoon.
Verder horen de korte/lange melkslangen ook een dagelijkse reinigingsbeurt te krijgen. De VMS spoelt ze wel af maar doet dat “met de ogen dicht”. Een handig hulpmiddel hierbij is een handschrobber van de Toerboertieker of een autoborstel zoals de Gardena (zie afbeelding).
Ook de Voorbehandelbeker kunt U op deze manier goed schoon maken.
Èn,… alles is gelijk op goed functioneren gecontroleerd!
Ook de kappen van de VMS en de robot arm zijn met deze borstel prima schoon te maken. Voordeel hiervan is ook nog eens dat het wat minder spettert dan een “gewone” handdouche.
De camera kunt U maar beter niet met een borstel schoon maken, om krasjes te voorkomen gebruikt U hiervoor uitsluitend papieren doekjes.
Januari 2011:
Muizenschade
Vaker dan verwacht blijkt dat muizen op zoek naar eten in staat zijn draden en kabels door te knagen. Dit leidt tot vervelende storingen en te dure schade.
Vooral in de winter en als er wat voerresten liggen kent de VMS, maar ook de kabelgoten, volgens de muizen enkele veilig beschutte plekken om te vertoeven en naar voedsel te zoeken.
Wees hier alert op door zo weinig mogelijk van dat soort plekken te hebben en plaats regelmatig vergif op een voor andere huisdieren niet te bereiken plaats.
December 2010:
Bevries risico’s
Het is weer winter, bent u er klaar voor?
De VMS moet eigenlijk in een ruimte staan die nooit onder de +4 graden komt!
Ook de compressor is een riskante bevriezer maar die staat al vaak in een warmere ruimte.
Een kacheltje richting de VMS en/of warme lucht uit de machine kamer helpt zeker.
En een (isolatie) plaat of kleed boven de VMS naar de stal helpt om de warmere lucht in de VMS ruimte te houden.
Zo’n plaat of kleed moet makkelijk weg of open kunnen als de winter voorbij is, zeker als het in de zomer juist erg warm wordt.
Af en toe een drupje antivries op het schone sponsje helpt ook.
Èn natuurlijk: let op open ramen, deuren en mogelijke tocht gaten!!