VMS Inmelkservice, voor de eerste dag.
Sinds 2001 is Harry Tuinier veel betrokken geweest bij de eerste opstartdag van een melkrobot van DeLaval.
Het meeste “opstartwerk” wordt in Nederland en België door DeLaval dealers uitbesteed, en dan geregeld via Schipper Bemiddeling, Medemblik .
Veehouders verwachten over het algemeen dat de eerste dag melken met een melkrobot een spannende en stressvolle dag wordt, er is veel voorbereiding en drukte aan vooraf gegaan en nu moet het gebeuren! Men weet dat werken met een automatisch melksysteem altijd meer veranderingen met zich mee brengt dan vaak is voorzien en de kans bestaat dat u als veehouder, mede door de drukte van bouwerij en veel mensen om u heen, het overzicht de eerste dag (dagen) wat kwijt raakt. Daarbij moet u ook nog veel informatie opnemen.
Èn moet u uw koeien ook nog een heel nieuw systeem leren. Het kan dus een stressig tijdje zijn!
Juist op dit punt begint onze Inmelkservice!
Uw DeLaval dealer kan ons inhuren voor opstarts in Nederland, België en Luxemburg.
Wij komen deze eerste dag en ondersteunen de veehouder in deze drukke tijd letterlijk met “Raad en Daad”.
Wat voor u als veehouder nieuw en vreemd is, is voor ons dagelijks werk. Diverse inmelkers zijn zelf ook VMS gebruikers en weten wat ondersteuning tijdens deze dagen betekent. Door onze jarenlange ervaring en inmiddels meer dan 1000 VMS sen verder weten we hoe belangrijk het is om rust in de stal te houden, de koeien rustig de robot in te loodsen en de veehouder gedoseerd uitleg te geven om aan het systeem te wennen.
Rust is erg belangrijk, zowel voor de koe als voor de veehouder!
Robot inmelken is veel meer dan alleen maar koeien indrijven, en deze mensen verstaan dat.
De opstartdag blijkt in de meeste gevallen dan ook een stuk relaxter te verlopen dan verwacht en vaak horen wij de opmerking: “Het was gewoon een gezellige dag!”
Bij deze intensieve begeleiding hebt u de keuze hoeveel begeleiding u wilt. Vaak kiest men voor de eerste dag uit 22 uren en voor de 2e nacht iemand van deze Inmelkservice die nog 10 uren op uw bedrijf is. Meer of minder is mogelijk, dat hangt ook af van hoeveel mensen de veehouder zelf achter de hand heeft.
Belangrijk is dat de veehouder zelf, zolang de koeien het nieuwe ritme niet snappen, een paar nachten goed gaat slapen en is hij veel fitter om te leren en de leiding zo spoedig mogelijk weer over te nemen.
In het Duitse veefokkersblad “Milchrind” heeft een artikel over ons werk gestaan.
De voordelen van onze opstartbegeleiding kort samengevat:
- Professionele hulp (Met raad en daad)
- Zeer intensieve begeleiding (1 dag en 2 nachten)
- Snellere gewenning, daardoor eerder thuis met systeem
- Minder uren voor monteurs en die kunnen zich op hun deel richten
- Veehouder wordt ontlast, minder stress en eerder vertrouwen
- Tevredenere klanten, ook door “After Sales Management”
Lees ook de Tip van de Maand van November 2013:
Waar moet ik om denken voor opstarten met robotmelken.
Enkele voor de veehouder belangrijke Tips zijn:
- Start op met max. 50 – 55 koeien per VMS. Zowel koeien als veehouder moet weer veel nieuws leren en dan is het niet prettig wanneer een robot meteen te vol zit.
Als alles een keer gekalfd heeft kunt u dat aantal rustig uitbreiden. - Plan de robot(s) op een plek waar de koeien voorheen en nu ook graag verblijven.
- Het is belangrijk dat wanneer het rantsoen veranderd, bijvoorbeeld voorheen volledig TMR, dat dat in de weken vooraf afgebouwd wordt en de koeien leren krachtvoer te eten en waarderen.
- Structuurrijk voer is erg belangrijk voor de gezondheid en vooral activiteit van de koe.
Dus bij voldoende structuur in rantsoen leert de koe sneller! - Alle koeien klauwbekappen, een maand van te voren.
Maar hebt u nieuwbouw of op nieuwe beton, dan liefst 3 maanden van te voren! Anders zijn de klauwen veel te dun, en geeft dat problemen. Nieuwe beton geeft zuur op. - Hoewel wij roepen dat met de VMS van DeLaval “bijna alles” te melken is adviseren we toch om voortijdig afscheid te nemen van koeien die echt kansloos zijn.
Dit zijn bijvoorbeeld structurele celgetal koeien, koeien met slecht beenwerk die u nu ook steeds moet ophalen.
Koeien met de achterspenen in de plooi van de ophangband of met gekruiste achterspenen zijn ook nog wel eens moeilijk. Verder kent u zelf het beste uw koeien. - Plaats in de oude stal of in de jongveestal enkele klaphekjes zoals die later in de nieuwe stal / situatie komen, dan kunnen de koeien daar vast aan wennen.
- Scheer uiers en staarten enkele dagen voor opstart.
- Zorg dat er op de dag van opstart geen andere werkzaamheden of aandacht verslappers zijn, de monteur en speciale inmelkers hebben vaak veel te vertellen en uit te leggen, dat zou jammer zijn als u dat niet opneemt.
- Zorg voor voldoende (land)hekken: die goed opstellen zorgt voor veel rust tijdens de opstart. Bij Feedfirst enkele minder, dan zijn markeerstiften om te zien met welke koeien begonnen is weer handig.
- Vraag voor ≈ de eerste twee weken een paar extra mensen om te helpen zorgen dat de koeien vaak genoeg per dag gemolken worden totdat ze het zelf snappen.
Bij opstarten met de V300 mag men met ca. 5 – 8 koeien meer per VMS opstarten.
Dit van wege de hogere capaciteit.