Veroorzakers hoge celgetallen.
Het is weer de tijd van de hogere celgetallen.
Het is belangrijk dat u weet wat de veroorzakers zijn.
Zijn het koegebonden bacteriën of omgevingsgebonden?
Bijvoorbeeld voor een koe met Aureus (koegebonden) besmetting, erg besmettelijk en moeilijk te bestrijden, moet al een verdraaid goede reden zijn als die met deze melkprijs nog steeds op uw bedrijf loopt…
Aureus is in de Koemonitor vaak te herkennen aan de grote pieken en dalen in de geleidbaarheid grafiek.
Uberis is de meest voorkomende omgevingsbacterie. Het komt bij Uberis voor dat de geleidbaarheid grafiek in de koemonitor nauwelijks verhogingen of schommelingen aangeeft en de koe toch een hoog celgetal heeft.
Omgevingsgebonden bacteriën verspreiden zich makkelijk in de stal, via mest, boxvulling, vuile melkinstallatie, enz.
Via de melkcontrole krijgt u een overzicht met celgetallen, uitgesplitst naar vaarzen, 2e kalfs-, en oudere koeien, maar ook kolommen voor de eerste dagen na afkalven en verderop in lactatie.
Ook hier is veel uit te halen: zijn het veel nieuwmelkte koeien met hoog celgetal => Afkalfruimte? niet in goede conditie afgekalfd? (te dik of te dun, of.., kan allemaal)
Of zijn het vooral koeien vanaf 60 – 150 dagen in lactatie => te lange periode negatieve energiebalans, en dus te verzwakt om een bacterie aanval af te slaan??
Of hebben vaarzen al een hoog celgetal => Dat is vaak CNS, dit is een verzameling van zowel koegebonden als omgevingsbacteriën. Dit kan te maken hebben met jongvee opfok, maar kan bijvoorbeeld ook leven in oude stallen, waar niet meer zo op hygiëne en comfort wordt gelet, met oude drinkwatervoorziening die te langzaam doorstroomt, enz. Dus dan hebben ze vaak de besmetting al voor het afkalven opgelopen.
Op alle bedrijven zijn alle bacteriën aanwezig. Welke krijgen op uw bedrijf een kans??